Map of Peru; click to enlargePERU FEITEN

Populatie: 27 miljoen
Hoofdstad: Lima
Gesproken talen: Spanish, Quechua, Aymara
Gemiddelde levensverwachting: 70 jaar (mannen), 75 jaar (vrouwen)
Munteenheid: 1 nuevo sol = 100 centimos
Belangrijkste exportproducten: Vis en visproducten, koper, zink, goud, ruwe petroleum en verscheidene bijproducten, lood, koffie, suiker, katoen
Gemiddeld jaarlijks inkomen: US $2,100
Internetdomein: .pe
Internationale telefooncode: +51
Colcan Canyon Clothing - Lamas

Algemeen

Onderwijs en educatie: Peru heeft een driedelig onderwijssysteem een systeem van elf jaar gebaseerd op de hervormingen in 1968. Het eerste pre-primair niveau is voor kinderen van 3 tot 5 jaar. De zes jaar primair onderwijs is voor kinderen tussen de 6 en 11 jaar oud. De vijf jaar secundair onderwijs begint vanaf 12-jarigen en eindigd bij 17-jarigen. In 2005 bezocht enkel 66% van de schoolplichtigen de school. In deze periode bezat Peru 27 nationale en 19 private universiteiten, allen zijn erkend door de overheid. Het geschatte aantal geletterden in Peru is 85 %.

Religie: Het grootste deel van Peru (85%) is Rooms Katholiek. Het Protestantisme, inclusief het mormonisme, is in aangroei, voor al onder de arme stedelijke bevolking en in enkele stammen. Ook andere religies zoals de Angelicaanse Gemeenschap, de Methodische Kerk en de Bahai Faith kan je aantreffen in Peru

Etnische groepen: Indianen 45%; Mestizo, 37%; Blanken, 15%; Zwarten, Aziaten en anderen, 3%.

Het weer: Het weer en het klimaat varieren van regio tot regio. Aan de kust is het zomer van december tot april. In de winter dalen de temperaturen maar blijft het droog. Tot oktober is het in de Andes het droogseizoen, 20-25°C tijdens de dag en koud tijdens de nacht, soms vriest het zelfs ‘s nachts. De rest van het jaar regent het en daalt de temperatuur lichtjes. De jungle heeft z’n droogseizoen van april tot oktober met temperaturen boven de 35°C. Tijdens het regenseizoen regent het daar ontzettend hard en is er een zeer hoog vochtigheidsgehalte.

Wat breng je mee: Passpoort; travelerchecks; EHBO-kit; kleding voor warme en koude dagen; regenjas; klein rugzakje; geldgordel; zaklamp; naald en draad; zonnepet; zonnebril. Vergeet geen kopie te maken van je belangrijke documenten. In Peru bedraagt het elektriciteitsnet 220 volt, Europese stekkers kunnen bijna overal gebruikt worden.

Gezondheid

Het belangrijkste ongemak waar toeristen vaak mee te kampen krijgen zijn maagkrampen. En de hoofdreden van dit ongemak is waarschijnlijk het eten dat niet gaar genoeg gekookt is. Natuurlijk moet je ook erg oppassen met het water dat je drinkt. Wij raden aan enkel water uit flessen of gekookt water te drinken. In de Andes is de vaakst voorkomende ziekte Soroche (hoogteziekte), daarom is het aangeraden veel water te drinken of Coramina (medicijn ten hoogteziekte) te nemen voor je vertrekt naar de Andes. Als je naar de jungle gaat ben je verplicht een vaccinatie te nemen tegen Gele Koorts, ten minste 10 dagen voor vertrek. Het is zeker wijs even advies te vragen aan je dokter in verband met vaccinaties tegen Difterie, Tetanus, Polio en Hepatitis (A en B).

Voedsel

Market

Peru heeft een goede reputatie omwille van haar keuken. Een typisch Peruaanse gerecht is smaakvol, gevariëerd, hartelijk, maagvullend en gekruid. In lima vind je de creoolse keuken, daarnaast ook chiva, een mix van de Chinese en de Peruaanse keuken en natuurlijk de typische keuken van de Andes en het Amazonegebied. Een ‘must’ uit de Peruaanse gerechten is Ceviche (in limoen gemarineerde rauwe vis geserveerd met uien, rode pepers, maïs, sla, gekookte aardappel, zoete aardappel (camote) en yuca. Andere typische gerechten zijn escabeche, jalea de pescado, chupe de camarones, arroz con pollo, causa, carapulcra, rocoto relleno, lomo saltado, sopa a la criolla, cuy asado, parihuela, mondongo, papa a la huancaína, ocopa arequipeña, palta rellena, estofado de carne, ollucos con charqui, chicharrón and anticuchos; om maar enkele gerechten te vermelden. Desserten zijn: picarones, mazamorra morada, arroz con leche, alfajores met manjar blanco, turrón de doña pepa, sanguito de pasas, suspiro limeño, humitas dulces, revolución caliente, tejas en panetón de Navidad.

Dranken

De pisco sour het bekendste drankje van Peru, is een cocktail gemaakt van pisco (nationale drank, brandy gemaakt van de witte druif), limoensap, eiwit, suiker, kaneelpoeder en siroop of bittere Angostura. Algarrobina, chilcano en sol y sombra zijn eveneens smaakvolle cocktails. De meest geliefde sterke dranken zijn: Guinda (kersen brandy), aguardiente (kandijsuikeralcohol), anisado (anijsdrank) en rum. Wijnliefhebbers vragen het best naar Tacama en Ocucaje, wijnen uit Ica. Zowel lichte als donkere (bekend als malta of cerveza negra) bieren zijn verkrijgbaar, waaronder de bekendste en meest smaakvolle merken Cusqueña en Arequipeña zijn. Een andere traditionele alcoholische drank is chicha de jora (gemaakt van maïs uit de Andes). In het regenwoud brouwen sommige stammen nog de sterke masato, gemaakt van gegiste yuca. Chicha morada is eerder een frisdrank zonder bubbels, gemaakt van paarse maïs en wordt vaak tijdens de lunch gedronken. Kruidenthee is ook heel erg in trek, vooral de cocathee (goed tegen hoogteziekte), kamille, anijs, luisakruid, munt en eucalyptus. De bekendste frisdranken (gaseosas) in Arequipa zijn Inca Kola en kola Escosesa. Het fruit in Peru is van goede kwaliteit, daarom zijn de verse fruitsappen erg in trek; zoals jugo de naranja (sinaasappel), piña (ananas), papaya, fresa (aardbei), maracuya (passievrucht), sandia (watermeloen), toronja (pompelmoes), chirimoya (granaatappel), guanabana, lucuma, mango, mora (zwarte bes) en uva (druif). In elk restaurant , pub of café is er koffie verkrijgbaar; con leche (met melk), espresso, capuccino, deca, mokka, amaretto,… en andere pousse café’s naar keuze. De lokale thee (afkomstig uit plantages in de jungle) smaakt goed; eveneens verkrijgbaar als té canela y clavo (op smaak gebracht met kaneel en kruidnagel), té naranja (met sinasappelsmaak), té frutal (fruitsmaak) en zwarte thee. Tijdens de kerstmaaltijd is warme chocolademelk de favoriet.

Interesting linksCafé Arequipa

WhatsApp: +51 959391436
Phones:  +51 959391436 (good Spanish and English/intermediated Italian-Dutch)
Emergency:+51 959391438 (good Spanish/intermediated English)
Skype: aitraveltours@hotmail.com
E-Mail:  info@aitraveltours.com
A.I. Travel - Tours

Peru per region